Diskutere installering av Kaspersky Safe Kids med barnet ditt

Avhengig av barnets alder, kan du installere Kaspersky Safe Kids og angi regler for bruk av enhetene selv eller sammen med barnet.

Alder: 3–6

Du trenger ikke å diskutere installering av Kaspersky Safe Kids med barn på 3–6 år.

Du kan installere programmet før du gir enheten til barnet. Hvis du lar barnet bruke enheten, er det lurt å lage en egen konto for barnet der du kan angi alle nødvendige begrensninger.

Husk at barnet lett kan bli avhengig av enheter. Du bør ikke la barnet bruke telefon eller nettbrett under måltider eller bruke de for å roe dem ned. Dette kan føre til at barnet nekter å spise uten en tegnefilm eller gråter hvis du ikke gir dem telefonen.

Alder: 7–10

7–10 år gamle barn kan bruke datamaskiner til skolearbeid og telefoner til å kontakte venner og foresatte, så det er ikke uvanlig at de har egne enheter. Det er bedre å installere programmet før du gir barnet sin første private enhet. Dette kan du for eksempel fortelle barnet:

«Jeg har installert et program som skal beskytte deg. Det vil fortelle deg hvordan du kan være trygg på nettet, advare deg mot skadelig informasjon og gjøre det enklere å finne igjen telefonen hvis du mister den.»

Du trenger ikke å fortelle barnet om alle programmets funksjoner. Bruk informasjonen du får fra Kaspersky Safe Kids fornuftig.

7–10 år gamle barn tilbringer det meste av fritiden på lek. Hvis barn bruker all sin tid på å spille dataspill, kan de bli avhengige. Det er viktig å kontrollere hvor mye tid barnet bruker foran skjermen. Anbefalt tidsbegrensning er under to timer daglig.

Alder: 11–13

Du bør diskutere installering av Kaspersky Safe Kids med barn som er 11–13 år.

Du kan knytte det til kjøp av en ny enhet som barnet har ønsket seg lenge. Dette kan du si:

«Jeg kan kjøpe en ny telefon (datamaskin) til deg på betingelsen at Kaspersky Safe Kids skal være installert. Programmet vil beskytte deg mot skadelige nettsteder, advare meg hvis ukjente personer forsøker å kontakte deg og gi meg informasjon om hvor du befinner deg.»

Hvis du ikke har planer om å kjøpe en ny enhet, kan du fortelle barnet om bekymringene dine og foreslå et kompromiss:

«Du hører stadig om trusler på nettet og i hverdagen: kidnapping, krangling, terrorisme, gambling, forfølgelse, utpressing osv. (det er lurt å gi barnet et eksempel fra virkeligheten som barnet kjenner til). Jeg er svært bekymret for deg, men forstår at du vokser opp og ønsker mer frihet og uavhengighet. Vi kan bli enige om at jeg slutter å mase om hva du gjør, men vi må også installere et program som skal beskytte deg fra skadelige nettsteder, advare meg hvis ukjente personer forsøker å kontakte deg og gir meg informasjon om hvor du befinner deg. Hva syns du om det?»

Med 11–13 år gamle barn bør du fokusere på tre viktige funksjoner i programmet: plasseringssporing, overvåking av sosiale medier og mistenkelig kontakt og forebygging av avhengighet for sosiale medier. Du trenger ikke å fortelle barnet om alle verktøyene i Kaspersky Safe Kids.

Ikke skjul at du kan se informasjon om barnets plassering. Det er bedre å si følgende:

«Du er i ferd med å bli mer moden og uavhengig. Jeg er glad for det, men er redd for at jeg ikke kan hjelpe deg hvis du plutselig trenger meg. Du må for all del tilbringe tid med venner, men ikke gå for langt bort. Jeg trenger å vite hvor du er. La oss sammen avgjøre hvor du fritt kan befinne deg. Dette programmet vil fortelle meg hvis du drar noen andre steder. Hvis du må dra et annet sted, kan du ringe meg, er det greit?»

Advar tenåringen om at programmet gir deg mulighet til å lese hans/hennes meldinger i sosiale medier og advare deg om mistenkelig kontakt:

«Jeg kan se siden din som alle andre, men kun det du publiserer offentlig. Ikke vær redd, jeg kan ikke se de private meldingene dine. Jeg respekterer privatlivet ditt. Men hvis noen mistenkelige personer forsøker å bli venn med deg, for eksempel en fremmed voksen, vil programmet fortelle meg det.»

For 11–13 år gamle barn, er gruppestatus svært viktig. De bruker Internett som et verktøy for kommunisering og sosialisering. Forklar for barnet at det er viktig å ta regelmessige pauser fra sosiale medier, og gi et forslag:

«Mange personer, ikke bare tenåringer, har problemer med overforbruk av sosiale medier. I ekstreme tilfeller kan de bli nødt til å gå til psykolog. Den enkleste måten å forhindre en slik situasjon er å begrense bruk av sosiale medier. Du kan bruke sosiale medier på én betingelse: Jeg forbyr deg å bruke det i skoletiden og om natten.»

Med barn på denne alderen, kan overdreven kontroll skade forholdet deres. Bruk informasjonen du får fra Kaspersky Safe Kids fornuftig. I enkelte situasjoner må du kanskje ta egne konklusjoner, men det er ikke nødvendig å si noe til barnet.

Alder: 14–17

Hvis barnet er 14–17 år, må du inngå en gjensidig avtale om bruk av Kaspersky Safe Kids.

Hvis du installerer programmet uten deres samtykke, kan det få uønskede konsekvenser. Dette kan du si:

«Du er allerede selvstendig og jeg forstår at du bare syns jeg lager oppstyr. Men selv voksne havner noen ganger i vanskelige situasjoner. Jeg hadde følt meg så mye bedre om du ble enig om å installere et spesielt program på telefonen og datamaskinen din som advarer meg om trusler og mistenkelig kontakt, og som beskytter deg mot å kjøpe noe utilsiktet eller bli utsatt for økonomisk svindel. Jeg lover at jeg ikke bruker funksjoner du ikke ønsker at jeg skal bruke.»

Barnet sitt frivillige samtykke til å installere programmet er et tegn på tillit. Husk at de fleste barn over 14 år har nok teknisk kunnskap til å avinstallere et program fra enheten. Tenåringen kan simpelthen slå av telefonen, kjøpe en ny enhet eller lage en ny konto på sosiale medier.

Mange 14–17 år gamle barn får sine første erfaringer med forelskelse og får økende interesse for forhold, også seksuelle. Barnet ditt er ikke nødvendigvis villig til å være åpen om dette. Vær forståelsesfull og la barnet lese på nettsteder om dette temaet som du anser som egnede.

Rådet for foreldre er en anbefaling. Bruk det i henhold til lokal lov.